Mănăstiri din Maramureș

Mănăstirea Bârsana

Aflată pe Valea Izei, Mănăstirea Bârsana este unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din România, dar și una dintre cele mai fascinante atracții turistice din Maramureș. Inițial biserica a fost ridicată la începutul secolului al XVIII-lea, iar în următorii o sută de ani lăcașul a fost mutat de două ori până a ajuns în satul Bârsana. Intrarea în Mănăstirea Bârsana se face sub un turn-clopotniță impozant, iar biserica de lemn a mănăstirii, cu o înălțime de 57 de metri era, până nu demult, cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

Biserica de lemn Sf. Nicolae din Budeşti-Josani

Datând din 1643, Biserica de lemn Sf. Nicolae din Budeşti-Josani se remarcă prin dimensiunea impunătoare pentru anul construcţiei, dar şi prin cele 4 turnuleţe amplasate în jurul turnului principal. Turnurile simbolizează existenţa în sat a unui Sfat al Bătrânilor. Picturile din naos şi pronaos datează din 1762, iar în interiorul bisericii sunt păstrate cămaşa de zale şi coiful faimosului haiduc Pintea Viteazul.

Biserica de lemn Sf. Paraschiva din Deseşti

Nu se ştie exact anul în care a fost ridicată Biserica de lemn Sf. Paraschiva din Deseşti, dar pictura murală a acesteia a fost realizată în anul 1780, de către pictorii Radu Munteanu şi Gheorghe, aşa cum este menţionat pe acestea. Una dintre cele mai impresionante picturi de aici este cea a Râului de Foc, ce poartă osândiţii la Judecata de Apoi spre gura Iadului.