Descopera Maramuresul

Călătorie în timp cu mocănița, prin Maramureș

Șuieratul puternic al locomotivei cu abur răsună printre munți. Turiștii se urcă la bordul bătrânei mocănițe care începe să se târască greoi, pufăind prin pădurea deasă, din nordul României. Mocănița de pe Valea Vaseruluieste modalitatea perfectă de a călători printr-una dintre cele mai frumoase zone din RomâniaMaramureș.

Mocănița de pe Valea Vaserului, cunoscută drept Calea Ferată Forestieră din Vișeu de Sus, a fost inițial folosită ca modalitate de a transporta lemnul. Construcția căii ferate forestiere din această zonă a început în 1932, fiind pe atunci singura modalitate de a transporta materialul lemnos din zone greu accesibile ale munților.

Acest tip de cale ferată era foarte populară la începutul secolului trecut, dar, în ziua de azi, Calea Ferată Forestieră Vișeu este cunoscută drept ultima cale ferată forestieră adevărată care funcționează cu abur, având șase astfel de locomotive funcționale – Elveția, Măriuța, Cozia, Krauss, Ioana și Bavaria.

Locomotiva cu abur trage vagoanele goale, de-a lungul râului Vaser, până în creierii munților, în apropiere de granița cu Ucraina. La coborâre, vagoanele încărcate cu lemne alunecă singure, până în stația din Vișeu de Sus.

Curioșii pot parcurge traseul de la Vișeu de Sus la Paltin, în vagoane speciale, trase de bătrânele locomotive cu abur. Călătoria este înceată, dar pitorească.

Plecarea se face din Vișeu de Sus unde locomotiva este încărcată cu apă și lemn. Odată ce mocănița părăsește stația, pasagerii nu vor mai avea semnal la telefon pe toată perioada călătoriei. Mocănița de pe Valea Vaserului se deplasează cu aproximativ 10 kilometri la oră și, deși este foarte posibil ca trenul să sară de pe șinele înguste, acest lucru nu va pune în pericol siguranța pasagerilor. Localnicii din zonă care călătoresc des cu mocănița știu exact ce să facă pentru a repune bătrânul tren pe șine.

Aventura la bordul mocăniței, deși lungă și uneori anevoioasă, este de neuitat. Natura sălbatică din jur este perturbată doar de pufăielile locomotivei, iar pasagerii rămân fascinați de peisajele incredibile din jur. Mocănița oprește la kilometrul 15 pentru a se realimenta cu apă și lemn, iar apoi își continuă drumul până la punctul de popas Platin, unde se termină și traseul turistic. În continuare, mocănița se va strecura prin pădurea deasă și tuneluri înguste până la stația Coman, aproape de granița cu Ucraina, de unde va aduce încărcătura de lemn.

Cimitirul vesel de la Săpânţa

Maramureşenii sunt oameni veseli, care tratează cu umor chiar şi trecerea la cele veşnice. În Maramureş, viaţa este sărbătorită cu muzică şi dans, iar moartea este acceptată cu resemnare şi de ce nu… cu puţin umor. Dovada de necontestat a acestei abordări asupra vieţii şi a morţii este Cimitirul vesel de la Săpânţa. Monumentele funerare sunt cioplite în lemn de stejar şi decorate cu desene colorate şi versuri amuzante. Aici nu este loc de bocete şi plâns, ci doar o acceptare senină a trecerii celor dragi într-o lume mai bună.

În apropiere de Săpânţa se află oraşul Sighetu Marmaţiei, locul în care poţi vizita Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului, Casa Memorială Elie Wiesel şi Muzeul Etnografic al Maramureşului. Iar atracţiile turistice nu se opresc aici. În Maramureş, meşteşugul cioplitului în lemn încă mai este perpetuat din generaţie în generaţie. Intrarea în fiecare gospodărie din mediul rural se face printr-o poartă imensă, decorată cu sculpturi şi modele tradiţionale. În fapt, Maramureşul este renumit pentru porţile sale de lemn, la fel cum este binecunoscut şi pentru multitudinea de mânăstiri din lemn.

Lacul Albastru

Una dintre cele mai frumoase zone naturale din România se află la poalele Munților Gutâi, la câțiva kilometri de Baia Sprie. Este vorba despre Lacul Albastru, singurul lac din lume care își schimbă culoarea în funcție de lumină. Lacul Albastru s-a format în urmă cu aproape o sută de ani prin prăbușirea unor galerii de mină, unde de-a lungul timpului s-a adunat apă de ploaie. Datorită conținutului ridicat de sulfat de fier, apa lacului are o culoare verde-albăstruie, care se schimbă în funcție de lumină și de precipitații.

Cheile Lăpușului

În apropiere de orașul Târgu Lăpuș se află Cheile Lăpușului, un defileu pitoresc cu o mulțime de cascade și peșteri de o frumusețe rară. Iubitorii de natură se pot pierde ore întregi prin această rezervație naturală, între localitățile Răzoare și Remetea Chioarului. De asemenea, în apropierea Cheilor Lăpușului se află și majoritatea bisericilor de lemn declarate monument istoric, pentru care Maramureșul este atât de faimos. Printre cele mai interesante se numără biserica de lemn Sf. Arhangheli Mihail și Gavril în satul Inău, ce datează din 1689, și biserica de lemn Sf. Arhangheli din localitatea Rogoz, ridicată în 1663, fiind pe lista de patrimoniu mondial a UNESCO.